Vi går åter mot ett rekordår i elbranschen. Denna gången är det producenterna, särskilt dem kommunala, som täljer guld med smörkniv tack vare de högsta strömpriserna på länge.

Ekot rapporterar om Skellefteå Energi, en av dem kommunala bjässarna, som räknar med sitt bästa resultat genom tiderna. Samtidigt försäkrar bolagets ekonomichef att vinsten ska absolut komma kommuninvånarna till gagn.


En tidigare revision av Skellefteå energi sina sponsoravtal visar på en synnerligen bred sponsorfilosofi. Allt och ingenting verkar kunna gå att spendera pengar på. Det är fritt fram att äska pengar, men inte till att betala dyra elräkningar direkt.


Det är såklart inte bara Skellefteå Energi som leker brukspatron, alla kommunala elbolag älskar ett högt elpris. Det gör att de kan ta in med båda händerna och ge ut lite slantar till de som ber om ett stöd. Många kan mena det liknar en ny form för extra skatteuttag och omfördelningspolitik bland kommunala elbolag. Tror man ska hålla sig långt undan kommunala elbolag, om man inte är lokalfilantrop vill säga.